İnegöl Mobilya

27-05-2024 15:17
İnegöl Mobilya

İnegöl Mobilya

İnegöl ilçesi Cumhuriyet Dönemiyle birlikte coğrafi konumunun sağladığı avantajın etkisiyle ekonomisi önemli gelişmeler göstermiştir. İlçe ve çevresinin ormanlarla kaplı olması nedeniyle ilçede 1980’li yıllara kadar imalat sanayi daha çok orman ürünleri alanında gelişmiş, ağaç ve kereste işletmeciliği faaliyetleri ön planda olmuştur. Mobilya imalatı ise ilk defa 1943 yılı itibariyle başlamıştır (İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, 2019: 45-47). Çalışma alanında mobilya imalatının gelişmesinin en önemli nedenlerinden biri ağaç iş kolunun geçmişinin çok eskiye dayanmasıdır. 18. ve 19. yüzyıllarda hem ulaşım hem de işleme kolaylığı nedeniyle Bursa şehri ve etrafındaki kasabaların kereste ihtiyacı İnegöl yöresi ormanlarından karşılanmıştır. Ayrıca yine aynı dönemde ağaç işlerinde çalışan nüfus tecrübesini arttırarak mobilya sanayinin kuruluşunda ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır (Kahraman, 2018: 70-71).

İnegöl’de orman alanlarının genişliği ve geçmişten gelen kerestecilik faaliyetleri mobilya sanayi için büyük bir potansiyel oluşturmuştur. Günümüzde ise mobilya sanayinin kapsamının genişlemesiyle birlikte ilçe dışından da ham madde temin edilmektedir.

İnegöl ilçesi mobilya sanayi işletmeleri sayısı bakımından İstanbul ve Ankara illerinin ardından üçüncü sırada yer almaktadır. İlçede istihdamın %47’si sanayi sektöründe çalışmakta olup işletme sayısındaki artışa paralel olarak büyük bir bölümü mobilya sanayinde istihdam edilmektedir. Mobilya sanayi istihdam düzeyi sıralamasına göre ise İnegöl ilçesi (Bursa ili), İstanbul’dan sonra ikinci sırada bulunmaktadır (İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, 2019:16-18). İnegöl ilçesinde orman ürünleri ham maddesinin varlığı, nitelikli iş gücü, önemli ulaşım yolları üzerinde yer alması, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir gibi pazarlara coğrafi yakınlığı gibi bileşenlerin bir araya gelmesi mobilya sanayinin kuruluş ve gelişimi açısından önemli dinamikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Mobilya sanayi ilçe ekonomisini belirleyen önemli bir lokomotiftir. İlçeden yapılan ihracatta mobilya ürünlerinin payı oldukça fazladır. Ayrıca yurt içi mobilya talebinin azımsanamayacak bir kısmı İnegöl ilçesinden sağlanmaktadır.

Herhangi bir sanayi kuruluşunun yer seçiminde ham madde, sermaye, pazara yakınlık, ulaşım kolaylığı ve iş gücü özellikleri etkili olmaktadır. İnegöl ilçesinde bu özellikler adeta birbirinin tamamlayıcısı olmuştur. Mobilya sanayinin İnegöl ve hemen çevresinde kurulmasının en önemli nedeni ise ağaç işlerinin eski bir geçmişinin olmasıdır. Yörede bulunan ormanlardan yüzyıllar boyunca faydalanılmıştır. 18. ve 19. yüzyılda Osmanlı Devleti tersanelerinin kereste ihtiyacının bir kısmı yöreden karşılanmıştır. Geçmişten günümüze ağaç işlerinde çalışan ve bu konuda tecrübe sahibi olan kalifiye işgücü sonraları mobilya sanayinin kurulmasında ve geliştirilmesinde etkili olmuştur. Diğer bir neden ise ulaşım yolları üzerinde bulunmasıdır. İlçenin ulaşıma elverişli güzergâhlar üzerinde bulunması nedeniyle Bursa-Balıkesir-Çanakkale ve İzmir, Bursa-İstanbul, Yenişehir-İznik-Pamukova üzerinden Batı Karadeniz Bölümüne, Eskişehir üzerinde İç Anadolu Bölgesine ve ülkemizin diğer bölgelerine rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

1953 yılında İnegöl Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi kurulmuştur. Kooperatifin sağladığı kredi imkânları mobilya işletmelerinin ekonomik olarak kalkınmasını sağlamıştır. 1950’li yıllarda piyasanın mobilya talebinde artış yaşanmıştır. Artan talebi karşılamak amacıyla mobilya işletmeleri yeni makine ve altyapı gibi yatırımlara yönelmiştir. 1960’lı yıllardan itibaren mobilya imalatı yön değiştirmiş koltuk iskeleti üretilmeye başlanmıştır.

1965-1967 yılları arasında Büyük Sanayi Sitesi’nin altyapı çalışmaları tamamlanmış ve mobilya üreticilerinin kullanımına hazır hale getirilmiştir (Kahraman, 2018:89). Böylece mobilya üreticilerinin yanında keresteciler ve mobilya üretiminde kullanılan diğer ürünlerinde aynı yerde üretim ve satışının yapılması mobilya sanayicileri için büyük bir avantaj sağlamıştır. Mobilya sanayinin hızla gelişmesine paralel olarak elektrik ihtiyacı da artmaya başlamıştır. 1965 yılında yöreye kesintisiz elektrik verilmeye başlanması mobilya üreticileri için avantaj sağlamıştır. Aynı yıl İnegöl Ağaç İşleri Alım Satım Küçük Sanat Kooperatifi (İMASKO) kurulmuştur (Kahraman, 2018:89-114).

1970’li yıllardan itibaren İnegöl, ülkemizin bilinen bir mobilya sanayi merkezi olmaya başlamıştır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hem üretim hem de satış kapasitesinde artış yaşanmıştır.

1977 yılında İnegöl Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur. OSB’nin mobilya sanayine önemli katkıları olmuştur. Mobilya sanayinin ihtiyacı olan malzemeyi istediği miktarda ve düşük maliyette temin etmesi sektöre avantaj sağlamıştır.

1980 sonrasında mobilya sanayinde daha ileride bulunan Eskişehir, teknolojik gelişmeleri yakalayamayınca İnegöl ön plana çıkmaya başlamıştır (İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, 2019:57). 1990’lı yıllarda mobilya sanayinin gelişimi hız kazanmıştır.

1990’lı yılların başında suntalem kullanmaya başlayan İnegöl mobilya sanayi, geleneksel atölye tipi üretimden fabrikasyon üretime geçmeye başlamıştır. Ülkenin sosyoekonomik yapısında meydana gelen değişimle beraber mobilya ürünlerine talep artmaya başlamış ve küçük işletmelerin de fabrikasyon üretime geçmesi hız kazanmıştır (Coşkun, 2019:86).

2000’li yıllarda mobilya sanayi işletmeleri tasarıma ve markalaşmaya önem vermeye başlamışlardır. Aynı yıl İnegöl’de ilk kez profesyonel olarak Mobilya ve Dekorasyon Fuarı (MODEF) düzenlenmiştir.

2004 yılında 150 mobilya üreticisi işletme bir araya gelerek İnegöl Mobilya Ticaret Merkezi (İMOTİM) kurmuştur. İMOTİM’de hem ürünler müşterilere sergilenmekte hem de toptan ve  perakende satış yapılmaktadır.

2006 yılında ise ülkemizde ilk olma özelliği taşıyan Mobilya Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur (İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, 2018:21) 

2015 yılında ise ülkemizin ilk mobilya alışveriş merkezi olan İnegöl Mobilya Avm (Mobiliyum) açılmıştır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.